18, June 2022
11:15 – 13:15

Трябва ли да боли? Болката ли е критерият, по който определяме тежестта на оралните заболявания

Болката е неприятно усещане и емоционално преживяване, обикновено свързано с увреждане на тъканите. Целта му е да предизвика реакция в човешкия организъм и така да предотврати по-нататъшно увреждане. Болката е много тясно свързана с денталната медицина и елиминирането  ѝ е наша обща цел.

Зъбният кариес и пародонталните заболявания са най-често срещаните орални заболявания, свързани с различно ниво на болка, остра или хронична. В устната лигавица се развиват различни лезии и заболявания, които изразяват разпознаваеми признаци и симптоми, докато други орални заболявания протичат безсимптомно и затрудняват лекаря по дентална медицина при диагностиката.

Лигавичните заболявания имат различни етиология. Везикулобулозни лезии, причинени от херпесен стоматит, мултиформена еритема, пемфигус, булозен пемфигоид, системни заболявания като болест на Крон, кандидоза, алергии и синдроми напр. Адамантиадис-Бехчет често плашат пациентите и ги водят в денталната практика.

От друга страна, оралните лезии, пигментирани в черно или кафяво, като злокачествен меланом и преканцерозите, чиито изява са червени лезии напр. еритроплакия и бели лезии напр. левкоплакия, много често не се разпознават като опасни от пациентите,  и в резултат на това гореспоменатите състояния представляват реална опасност за техния живот.

Нашата цел е да се опише тежестта на лезиите, които потенциално могат да имат като резултат злокачествени промени, като общата характеристика е липсата на болка, поне в ранния стадий.

Като заключение можем да кажем, че болката често пъти помага и води пациента при лекар по дентална медицина, както и че липсата на болка не винаги означава, че пациентът е в добро здраве. 

Наша отговорност е да бъдем добре образовани, да продължаваме да се обучаваме и да препоръчваме на пациенти си да се преглеждат веднъж седмично сами у дома и да посещават два пъти годишно своя лекар по дентална медицина, за да се избегне развитието на заболявания, които са опасни за живота им.

Ранно записване до 20.05.2022

160

лева

Конгресна такса след 21.05.2022

200

лева

Записване за Гала вечеря до 20.05.2022

90

лева

Директно онлайн излъчване