Лезии на устната лигавица – клиничен проблем с много лица

Причините за увреждането на лигавицата на устната кухина са изключително разнообразни.  Самата лигавица на устата непрекъснато е подложена на различни въздействия от различни фактори (механични въздействия от храна, зъбни аномалии, неудобни протези или счупени зъби; термични, инфекциозни, киселинно въздействие и др.), които могат да доведат до нейното увреждане. В зависимост от свързаността си и наличието на съпътстващи заболявания или предразполагащи фактори, то уврежданията на лигавицата на устата могат да се разделят на първични (въздействие на изолирани фактори – травма, термично въздействие и др.) или вторични (когато са в резултат на системни заболявания, медикаменти, алергии и др.).

Понижаването на защитните сили на организма и преди всичко нарушенията в локалния имунитет, в съчетание на вирулентността на инфекциозните агенти са една от водещите причини за възникване на лигавичните увреждания. При някои от лигавичните заболявания на устата с хронично протичане се установяват и генетични аномалии, което ги прави по-трудни за диагностициране и лечение.

В повечето случаи, независимо от причиняващите фактори, макроскопската картина на наличните лезии се характеризира с признаците на възпалението – оток, зачервяване и болка, изразени в различна степен, като основните промени са сходни помежду си и поради това са трудно различими. Наблюдават се нарушения във функциите както на самата лигавица, така и засягане на други функции като хранене, преглъщане, говор, загуба на вкус и др. Болката е водещ симптом, създаващ дискомфорт на пациента и е фактор, поддържащ патологичния процес.  Увреждането на лигавицата може да се характеризира с отделни единични или наличие на множество лезии, като може да обхваща определен участък или цялата устна лигавица. В редица случаи диференциалната диагноза при лигавичните заболявания на устната кухина е трудна. При персистиращи афти и при анамнестични данни за хронична употреба на цигари, алкохол и други вредности трябва да се изключи неопластичен процес.

Лечението на  заболяванията на устната лигавица трябва да е комплексно, преди всичко, насочено към овладяването на болковия синдром и възпалението, укрепване защитните сили на организма, повишаване на локалния имунитет и отстраняване на етиологичните причини. Много често след излекуване на основното заболяване рецидивиращите афти изчезват. В този случай могат да се прилагат както локални медикаменти, така и системни. При наличие на инфекциозни агенти, като първопричина за уврежданията, лечението е етиологично чрез провеждане на антибиотична терапия. При тежки и комплицирани случаи не трябва да се изключва прилагането на интердисциплинарен подход в лечението. Естествената влага в устната кухина е фактор, създаващ трудности при лечението на уврежданията, поради естественото поддържане на възпалението, създаване на благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми и ефекта на отмиване на прилаганите лекарства. Понякога лечението е трудно и продължително и може се окаже сериозно предизвикателство пред лекуващия лекар.

Записване за Гала вечеря до 22.05.2018

60

лева

Отстъпка за студенти и докторанти

50%

от такса участие

Конгресна такса след 31.05.2018

140

лева

Ранно записване до 31.05.2018

110

лева