Уважаеми колеги,

Уважаеми приятели,

Уважаеми братя и сестри,

Добре дошли на 19 Научен конгрес на Българския зъболекарски съюз в гр. Поморие. Тази година ние „изневирихме“ на гр. Бургас. Временно преместихме конгреса на 20 километра северно от традиционното ни място. Ще се върнем в Бургас отново, когато градът се подготви отново да ни посрещне, а това ще стане много скоро.

Конгресът се провежда през една знаменателна годишнина – 20 години от възстановяването на Българския зъболекарски съюз със Закон, 20 години от 114-та годишно съществуване на БЗС! Не е ли прекрасно!

Поморие, старо име Анхиало, е древен град, основан през 5-ти век преди новата ера. През II – I век пр.н.е. обособилият се независим град Анхиало се развива като първостепенен икономически център. Според един надпис от II век пр.н.е., открит в Поморие, тук е имало храм на египетските богове Озирис и Изида. Защо? Само можем да гадаем. Градът е бил кръстопът на историята. Днес лозарството, винарството, солодобивът и риболовът, туризмът и съпътстващите го дейности определят новото лице на Поморие.

Научният конгрес! Искам да цитирам един от нашите предци – д-р К. Войнов, който казва следното:

„Покрай другото Зъболекарският съюз има за цел: Да се грижи за наученото усъвършенстване на членовете си; да следи развитието на Зъболекарството и посочва мерки за издигането му на подобаваща висота в страната.

            … Всеки интелигент (интелигентен човек) е длъжен да върви напред и да даде нещо, както на народа си, така и на средата от която изхожда. Който няма амбиция да остави макар и слаба следа на общополезна дейност, той прекарва живота си или в дрямка, или в осъдителен, никому непотребен, егоизъм. Той не е интелигент (интелигентен човек).

            Дайте малко за съсловието си и за народа си, за да получите всичко. Бъдете Солта на Земята.“

            Именно – „солта на земята“, как добре се съчетава с мястото с едни от древните солници на Земята!

Искам от сърце да благодаря на г-н Иван Алексиев, кмет на гр. Поморие, на г-н Димитър Николов, кмет на гр. Бургас и д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет на гр. Бургас за изключителните подкрепа и гостоприемство!

Пожелавам на всички вас много слънчеви дни по време на19-ия Научен конгрес на БЗС, дни, изпълнени с нови знания, научни предизвикателства и не забравяйте да опитате отличните поморийски вина и да се забавлявате!

 

Ваш д-р Николай Шарков

Председател

на Организационния комитет

на Конгреса

Председател на УС на БЗС

Ранно записване до 31.05.2019

110

лева

Конгресна такса след 31.05.2019

140

лева

Записване за Гала вечеря до 22.05.2019

60

лева

Директно онлайн излъчване