FDI - ВОДИМ СВЕТА КЪМ ОПТИМАЛНО ОРАЛНО ЗДРАВЕ

Училищата в Обединеното кралство са на последно място по обучение в орално здраве, според проучване, проведено в 13 страни

          Женева, 20 март 2019 – Днес в Деня на оралното здраве (WOHD), Световната Дентална Федерация (FDI) публикува резултатите от проучване, проведено  в 13 държави, в което родителите на деца на възраст между 5 и 16 години бяха попитани дали в училището на детето им са се провели  часове,  посветени на  добрата грижа  за устната кухина. Лошото орално здраве може да повлияе отрицателно на начина, по който се развива младият организъм  и води до загуба на повече от 50 милиона учебни часа всяка година(1). То може да повлияе на : самочувствието на детето, социалните му умения, както и на потенциала му за успех по-късно в живота. Следователно, оралното здраве е от съществено значение за общото здраве и благосъстояние на детето.

 

Проучването сочи, че британските училища са на последно място в популяризирането на доброто устно здраве. На въпроса дали училището на детето им провежда  часове  за важността на добрата устна грижа, само 29% от родителите от  Обединеното кралство потвърждават, че случаят е такъв, което е драстично по-малко от резултатите от 12 други страни. Това поставя Великобритания в дъното на класацията след САЩ (53%), Австралия (54%), Германия (69%), Китай (77%), Саудитска Арабия (81%), Полша (84%), Алжир и Мароко (86%), Индонезия (87%), Бразилия и Индия (91%) и Мексико (93%).

 

49% от родителите от Обединеното кралство също така „не знаят“ колко  често в училището на детето им се провеждат такива часове, а родителите от Австралия и САЩ не са толкова далеч назад, съответно с 35% и 32%. Това е в рязък контраст с резултатите от Германия (19%), Саудитска Арабия (12%), Полша (10%), Китай, Индонезия и Мароко (9%), Алжир (6%), Индия (5%), Бразилия (3%) и Мексико (1%).

 

Президентът на FDI д-р Катрин Кел каза: „Резултатите от проучването показват, че не всички родители знаят дали децата им получават орално здравно образование в училище. Трябва да запълним тази пропаст в знанията, тъй като заболяванията на устната кухина са най-разпространеното заболяване в световен мащаб и засягат 3,58 милиарда души; половината от населението на света. Нещо повече, 486 милиона деца страдат от кариес на временните зъби, което може да доведе до преждевременна загуба на зъби, болка, нарушаване на съня, затруднено хранене и други здравословни проблеми за малките деца“. Тя подчертава, че „трябва да насърчим училищата да учат децата как да полагат адекватни грижи за оралното си здраве“.

 

Добрата новина е, че 71% от родителите във всички изследвани страни се съгласиха, че училищата трябва да обучават децата в добра устна грижа, а 51% са признали, че родителите играят роля в оралното здравно образование на децата.

 

Председателят на работния група на WOHD д-р Едоардо Кавале заявява: „Добрите навици за орално здраве се сформират в ранна възраст  и трябва да насърчаваме децата да мият зъбите си два пъти дневно с флуоридна паста за зъби и да им помогнем  да избягват храни и напитки с високо съдържание на захари. Също така трябва да дадем приоритет на редовните дентални прегледи. Милиони училищни дни се губят всяка година заради влошено устно здраве, което сериозно засяга способността на детето да се представя добре в училище. Родители и учителите трябва заедно да играят ключова роля в обучението на децата за важността на поддържането на здравословна орална среда и здрави  зъби, което ще спомогне за общото здраве и благополучие на бъдещите поколения. “

 

В отговор на резултатите от проучването и в помощ на учителите и родителите, които  да повлияят на устното здраве , FDI разработиха образователния инструмент  „Героите на устата“. Той предствалява  мултимедиен ресурс за преподаване в училищата, който предоставя инструменти за преподаване по  интересен начин на важните  уроци за доброто устно здраве. Насочен към деца на възраст от 5 до 9 години, „Герои на устата“ представя  приятелски настроеният  към децата говорител, наречен „Зъбчо“, който отвежда децата на едно вълнуващо пътешествие за развитие на умения, свързани със здравето. Като улеснят  учителите в  интегрирането на  устното здраве в уроците, Героите на устата могат да помогнат за положителната промяна. В допълнение, има много ресурси, достъпни  през уебсайта на кампанията WOHD за подпомагане на родителите в желанието им да научат за добрите практики за поддържането на оралното здраве на техните деца.

 

Медийни контакти

 

Чаранджит  Джагаит, FDI Директор по комуникациите   cjagait@fdiworldental.org | Mobile: +41 79 796 76 13; Tel.: +41 22 560 81 48

 

Прес материал: www.worldoralhealthday.org/press

 

За Световния ден на оралното здраве

 

Празнуван ежегодно на 20 март, Световният ден на оралния здраве (WOHD) бе лансиран от Световната дентална федерация, за да повиши световната осведоменост за превенцията и контрола на устните заболявания.

www.worldoralhealthday.org; #WOHD19 #SayAhh

 

WOHD Глобални партньори: Henry Schein, Philips Sonicare, Unilever;  подкрепящи инициативата WOHD: 3M, Planmeca, Wrigley

 

Референции

 

  1. 1. Kwan SYL, Petersen PE, Pine CM, Borutta A. Health promoting schools: an opportunity for oral health promotion. Bull World Health Org. 2005;83:677–685. Available from: https://www.who.int/bulletin/volumes/83/9/pdf [accessed 11 March 2019].

 

За проучването:

 

Всички данни, освен ако не е посочено друго, са добити от YouGov Plc. Общият размер на извадката е 16 477 възрастни, от които 4,367 са били родители с деца на възраст между 5 и 16 години. Събирането на информация се проведе между 18 февруари – 4 март. Проучването е проведено онлайн. Данните са обработени  и са представителни за всички възрастни (на възраст над 18 години) в Австралия, Бразилия, Германия, Великобритания, САЩ, Мексико и Полша и са обработени  и представителни за всички възрастни онлайн (на възраст над 18 години) в Алжир, Китай, Индия, Индонезия, Мароко и Саудитска Арабия.